Vehid Gunic

Rođen 9. februara 1941. godine u Kozarcu. Dugogodišnji je novinar, voditelj i urednik u Radio–televiziji Sarajevo, odnosno Radio–televiziji Bosne i Hercegovine. S radošću mogu reći da sam godinama pripadao redu najomiljenijih bosanskohercegovackih novinara.
U Radio-televiziji Sarajevo prošao sam sve faze novinarskog djelovanja; od gradskog reportera, dopisnika, specijalnog izvjestača sa velikih svjetskih događaja (Moskva – Dan pobjede nad fašizmom, Los Angeles – Filmski festival i pripreme za Olimpijske igre, Sydney uoči Olimpijade i dr). Uređivao radio-dnevnik, tv dnevnik, godinu dana , iz noći u noć, na II programu TV SA uređivao informativnu emisiju STUDIO 2, bio reporter, pa voditelj i urednik nekada kultne emisije ZNANJE-IMANJE. Također, vodio prvi veliki kviz Televizije Sarajevo OLIMPIJSKI VREMEPLOV uoči XIV ZOI u Sarajevu. Uređivao vikend program NOĆNI DŽEP, NEDJELJOM ZAJEDNO, vodio veliku seriju nezaboravnih intervjua RADOZNALA KAMERA, smislio i uređivao vrlo popularnu seriju SPOREDNA KAMERA.
Tokom rata, do doživljene porodične tragedije, bio urednik i voditelj OTVORENOG (ratnog) PROGRAMA TV BiH.
Poslije agreesije na BiH uredio i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija RODNA BOSNO, DALEKO ODOSMO i IZ BISAGA VEHIDA GUNIĆA. Ipak, televizijski gledaoci sa bivše domovine, a naročito sa područja Bosne i Hercegovine posebno me drže u pamćenju po, sada se može reć,i kultnoj emisiji MERAKLIJE, koja je uoči agresije na BiH, prema istraživanju ondašnjeg Centra za istraživanje gledanosti programa, imala čak više gledalaca nego tv dnevnik. Do sada sam, računajući i predratne emisije, ukupno uredio i vodio čak 80 emisija MERAKLIJE i time, nadam se, mnogim izvornim narodnim pjesmama produžio vijek do vječnog trajanja. To, doduše, može zazvučati neskromno, ali istovremeno treba imati na umu da sam većinu pjesama koje su izvođene u Meraklijama, uokvirio i u moje knjige. A do sada sam objavio brojne knjige historijskih rasprava, putopisa, intervjua, dokumentarne proze, te knjige sevdalinki s komentarima.
U red mojih najznačajnijih djela svakako spada knjiga najboljih bosanskih izreka Na nebu paučina (više izdanja – izdavač najavljuje deseto izdanje što je ovu knjigu u nas svrstalo u red najtraženijih i najčitanijih knjiga uopće). Tu su zatim antologijski izbori sevdalinki s komentarima, Meraklije, Meraklije I, Meraklije II, Sevdalinke I i II,Sevdalinke o gradovima, Sarajevo divno mjesto i Najbolje sevdalinke, te knjige putopisa Rodna Bosno, daleko odosmo i Bilješke univerzalnog nezanalice. Rodnom Kozarcu, nadam se, odužio sam se mojim knjigama Kozarac – nekad bilo i Kozarac i Kozarčani, kao i mojim dok umentarnim filmom Kozarac živi.
hundra

Komentariši